SON DÖNEMLERDE EKONOMİNİN NABZI (ALTIN-DOLAR-EURO'DA NELER OLDU VE DAHA NELER OLABİLİR)

yazar:

kategori:
Yurtiçi ve küresel ekonomi son 2-3 aylık süreçte olağanüstü durumlar yaşıyor ve bu süreçte döviz kurları,pariteler,borsa ve altın yatırımcısını bir anda sevindirdiği gibi bir anda da üzebiliyor son 3 aylık süreçte küresel çapta meydana gelen ve ekonomik konjektürü etkileyen olayları şu şekilde sıralayabiliriz. İngilterenin AB üyeliğinden ayrılıp ayrılmayacağını belirleyeceği referandum 23 Haziran 2016’da gerçekleşti ve İngiltere ayrılma kararı aldı bu karar ile birlikte döviz kurları ve özelliklede altın fiyatları adeta uçuşa geçmişti altının gram fiyatı 130 TL yi aşmış ve dolar kuru ise 3,00 düzeyine ulaşmıştı. İngilterenin bu ayrılma talebi ile hem ülkenin siyasi kanadında değişimler yaşanmış hemde AB’nin geleceğine yönelik tartışmaların başlamasına neden olmuştu özellikle Hollanda ve Fransa’da aşırı sağcı kesimlerde referandum önerisinde bulunmuşlardı. Bu tartışmalar hala devam edecek gibi gözüküyor ve hatta belkide AB’nin ömrünü yavaş yavaş sonlandırdığını ve dağılma sürecine girebileceği bile düşünülüyor. Küresel ekonominin baş aktörü ABD’ye bakacak olursak ABD’de son açıklanan ekonomik veriler istenilen düzeyde gerçekleşmiyor ve bu verilerin istenilen düzeyde gerçekleşememesi FED’in faiz ile ilgili kararlarının ertelemesine neden oluyor en son aralık ayında faiz arttırımına giden FED bu yılın sonuna kadar faizleri sabit tutacak gibi gözüküyor özellikle petrol arzında yükselişe giden ABD ise brent petrol fiyatlarını da etkiliyor istihdam seviyesinde olumlu gidişatın olmasına rağmen istenilen rakamların tam anlamı ile gerçekleşmemesi FED’in eylül ayı faiz kararlarının sabit kalacağını bize gösteriyor eğer olumlu gidişat istenilen seviyelerde olursa faiz artırımının aralık ayında gerçekleşebileceği söylentiler arasında 
Ülkemiz ise özellikle son aylarda çok büyük bir imtihandan geçti 15 Temmuz da gerçekleşen hain darbe girişimi ülkenin psikolojik durumunu olumsuz etkilesede milli duyguların tekrar körüklenmesine ve bölünmez bir birlikteliğe vesile oldu ekonomik konjektürü çok ciddi anlamda etkileyen bu süreç daha vahim bir duruma ulaşmadan ekonominin dümenini sağlayan ekonomi,maliye bakanlığı ve TCMB’nın hamleleri ile yaklaşık bir buçuk aylık süreçte ekonomik göstergeler tekrar eski görünümüne kavuştu ülkemizi bu halde görüp ekonomik anlamda iyice darboğaza düşmemizi planlayan ve yabancı sermayeyi bizden uzak tutmayı hedefleyen kredi derecelendirme kuruluşları ise adeta bu süreci fırsat bilip puanımızı düşürmeyi de ihmal etmediler acele ile karar verip Türkiye’nin düşüncesini bile almayan bu kurumlara en güzel cevap zaten milletimizin onurlu duruşu ile meydanlarda verildi. 
 Mehmet Şimşek tarafından yapılan son açıklamalarda ise yabancı sermayeyi çekme konusunda yeni adımlar atılacağı belirtildi. Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek Türkiye’nin yurtdışındaki algısının iyileşmekte olduğunu ve Türkiye’nin batıdan kopmayacağını önümüzdeki dönemde tasarruf fazlalığı olan Asya pasifik ülkelerine gidileceğini söyledi. Şimşek, buradaki sermayenin Türkiye’ye gelmesi konusunda görüşmeler gerçekleştirileceğininde altını çizdi. 
Yurtiçi ve yurtdışındaki bu gelişmeler doğrultusunda altın,dolar,avro için şunları söyleyebiliriz. Dolar ABD’den gelen haberler ve ülkemizdeki toparlanma sürecindeki etkilerden dolayı ciddi anlamda düşüş yaşadı özellikle darbe girişimi sonrası 3,09 gören dolar 2,92 seviyesine kadar çekildi ABD verilerinin hala istenilen düzeyde gerçekleşmemesi ama olumlu gidişatın devam etmesi ile birlikte dolar ilerleyen zamanlarda 2,90-2,91 seviyelerini görebilir ama ABD verilerinin olumlu gerçekleşmesi istihdamdaki hedeflenen orana yaklaşması ülkemizdeki güvenlik problemleri ve FED faiz hamleleri ile dolar kuru üzerinde ani artışlarada şahit olabiliriz. Altın ise 15 temmuz sürecinde gram fiyatı 131 TL ye kadar çıksada normalleşme sürecinde gram fiyatı 126 TL ye düşmüş durumda ama altın için dolar gibi ani düşüşler görmemiz zor gözüküyor ama küresel piyasaların hareketli oluşu altının gram fiyatının 125-128 TL civarında gidip gelmesine neden olabilir. Euro için AB ülkelerinin durumu ve Brexit tartışmaları Euro üzerinde ileriki zamanlarda hareketlenmelerin ani olabileceğini gösteriyor. 
Sonuç olarak 2-3 aylık süreçte yurtdışında ve yurtiçinde hiç alışık olmadığımız kararlar ve olağanüstü gelişmeler yaşandı şimdilik bu analizlere bir virgül koyacağız ve önümüzdeki süreçleri gözlemleyip tekrar ekonominin nabzını tutacağız  


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir