ABD VE RUSYA ARASINDAKİ KÜRESEL SATRANÇ

yazar:

kategori:
Küresel ekonomi son zamanlarda çok hareketli özelliklede Dünya’nın büyük başları yeni bir satranca başladılar diyebiliriz. Hepimiz biliyoruz ki 1990’lı yıllardan sonra İki bloklu dünya artık sona erdi.  Doğu Bloğunun çökmesi ile artık küresel dünyada liberalizm hakim küresel ekonomi,ticaret,finans piyasaları ile içli dışlıyız,her ne kadar Doğu-Batı Bloğu sona erdi desekte hala dünya üzerinde ABD ile Rusya arasında yıllarca süren bir ekonomik çekişme var özellikle son zamanlarda Ukranya krizi ve OPEC’in petrol fiyatlarını düşürmesi Rusya’yı iç piyasa olarak sarstı ve son verilere göre yaklaşık %2-3 arası Rusya ekonomisinde bir daralma gördük. 

 ABD bu çekişmede hamlesini iyi yaptı kendisi önce enerji bağımlılığı olarak Kaya Gazı çalışmalarına başlayıp bu bağımlılığı en az seviyeye indirdi ve Orta Doğu’nun en büyük petrol ihraç eden ülkeleri ile anlaşarakta OPEC’in arzı arttırıp fiyatları düşürmesine neden oldu ve Dünya’nın en büyük enerji İhracatçısı Rusya’yı zora soktu yani ABD oyununu iyi oynadı ve bu satrançta hamlesini iyi yaptı. 
Ama biliyorsunuz ki satrançta hamleler karşılıklı yapılır Rusya’da bunun cevabını hemen verdi Ukranya krizindeki yaklaşımları bahane göstererek hem ABD’ye hemde tüm Avrupa’ya gıda ambargosu uyguladı bir yıl boyunca uygulamış olduğu bu ambargoyu daha yeni yapılan bir görüşme ile Putin bir yıl daha uzattı. Ayrıca Rus ordusunun geçen hafta nükleer envanterine bu yıl 40 yeni kıtalar arası ve balistik füzenin katılacağını açıklaması, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Rusya’nın savaş tehdidi izlenimini bıraktığını ve ABD ‘nin kontrolündeki NATO’nun revizyona alınması ile ilgili görüşler ortaya çıktı. Rusya’da bu şekilde hamleye karşı hamle diyerek kendi silahını en iyi şekilde kullanmayı seçti. 

Peki Türkiye bu karşılıklı hamlelerin büyük ekonomilerin stratejik Savaşları’nın olduğu düzende Dünya’nın neresinde yıllar önce ilk İzmir İktisat kongresinde alınan kararlar,yapılan görüşmeler gösteriyordu ki Türkiye’nin o zaman ki Doğu-Batı bloğunda doğu bloğuna kaymayacağını göstermekteydi ama artık süreç değişti yıllarca bir çok problemi kendi bünyesinde yaşayan Türkiye bu problemleri eğer iktisat çerçevesinden bakarsak karşımıza 94-2001 krizleri çıkacaktır. Tüm bu krizlerin olduğu dönemlerden sonra son 15 yıllık süreçte Türkiye’nin yeni ekonomik hamlelerin yaşandığı şu son zamanlarda kendisini hem tecrübeleri ile hemde şuana kadar yapmış olduğu ekonomik ve kalkınma hamleleri ile bu savaşa karşı kendisini iyi bir şekilde hazırladığı söylenebilir. 
Rusya, ABD ve Avrupa’ya gıda ambargosunu uyguladığı zaman hemen kendisine yeni ticari ortaklar aradı özelliklede Çin,Türkiye,Katar,Suudi Arabistan’a yöneldiğini görüyoruz özelliklede Rusya’nın  Türkiye ile gıda ambargosundan dolayı gerekli olan gıda ihracatını Türkiye’den sağlaması ülkemizin ihracatını olumlu katkıda bulunacaktır. Ve özelliklede bu yıl içerisinde Putinin milyar dolarlık anlaşmaları Türkiye’de yapması Batıya karşı yapılan hamlelerden biri olduğunuda söyleyebiliriz. Bununla birlikte Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, dünyanın en büyük projelerinden biri olacak 3’üncü Havalimanı’na ‘güven’i sağladığı finansmanla göstermesi ve Banka’nın  İstanbul’a yapılacak olan 3’üncü Havalimanı’na 500 milyon euroluk kredi verilmesiyle ilgili mutabakat zaptını imzalaması Türkiye ve Rusya ilişkilerini a z çok da olsa gösteriyor. Özelliklede Rusya’nın Türkiye,Katar,Suudi Arabistan ile birlikte çok büyük projelere adım atacağı söyleniyor 
Uzmanlara göre ise açıklamalar söyle
4 ÜLKE ABD İÇİN BÜYÜK RİSK 
Rusya’nın Arabistan’da 16 nükleer santral inşaa edeceği belirtildi. Rusya’yı ekonomik anlamda çökerten brent petrol varilinin 44 dolara düşmesi artık tarih oldu. Suudi Arabistan’ın yeni dönemde üretimi azaltacağı ifade edildi. Prens Selman, Suriye ve Esad’la ilgili de Putin’i ikna etti. Suudi Prens’in Türkiye ve Katar’la Suriye konusunda aynı düşüncede olduklarını ve Rusya’nın da bu düşünceleri paylaşmasını istediği iddia edildi. Putin de bu konuda geri adım attı. Kral Abdullah döneminde Arabistan’ı bir eyalet gibi gören Washington, yeni Kral Selman’la birlikte art arda darbeler aldı. Uzmanlar, “Türkiye, Arabistan ve Katar’la, Rusya’nın büyük güç olacağı kesin” dedi.
Sonuç olarak tüm bu gelişmelerle birlikte ABD için Rusya’nın ve diğer Asya ve Ortadoğu Ülkelerinin kolay bir lokma olmadığı anlaşılıyor tabi ki tüm bu ekonomik hamlelerin gün geçtikçe yapılacağı küresel satrançta ülkemizde artık oyunun içinde ki piyonlardan değil belkide bu satrancın içindeki en değerli taşlardan birisi oyun hala oynanıyor galip olan belli değil her gün,her hafta,her ay farklı farklı hamleler yapılıyor Allah bu ülkenin içinde bulunduğu takımı mat ettirmesin
GÜRKAN DANIK

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir